fbpx

Still Searching – interjú Lukács Mártonnal

2024. március 28.

Lukács Márton erdélyi származású zongorista, zeneszerző. A Zeneszerző és hangszerelő versenyen harmadik lett a zeneszerzés kategóriában.

Lukács Márton

Márton a Zeneakadémián végzett zeneszerzés szakon, és több versenyen is dobogós helyen végzett. Számomra először az Ineffable zenekarban tűnt fel, de ebből két éve kivált. Azóta a saját zenekarával lép fel klubokban, idén pedig megjelent az első albumuk Still Searching címen, mely csak saját kompozíciókat tartalmaz. A Nemzeti Tehetségprogramba (Nemzeti Tehetség Központ Talentum Hungarica program) beválasztották az évvégén őket. A zeneszerzésről és a terveiről kérdezem az ifjú zongoristát.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Erdélyből érkeztél Budapestre. Mennyire volt nehéz vagy könnyű a beilleszkedés?
  • Lukács Márton: Nem volt különösebben nehéz, amikor idejöttem voltak már itt élő ismerőseim, barátaim. Már korábban is sokszor jártam Budapesten, ismertem valamennyire a várost.

Lukács Márton

  • Irk Réka / Jazz.hu: Az egyetemen kiknél tanultál? Milyen versenyeken jártál? A legutóbbira hogyan készültél, mennyit dolgoztál a big bandre írt darabbal a Magyar Jazz Szövetség által kiírt versenyre?
  • Lukács Márton: Az egyetemen dr. Binder Károly és Faragó Béla voltak a jazz- és klasszikus zeneszerzéstanáraim. Az előző évben voltam – mostanában – a legtöbb versenyen: első díjat nyertem Svájcban a Langnau Jazz Nights nemzetközi jazz-zongora versenyén, és két big band kompozícióm lett díjazott, egyik II. helyezett lett a South London Jazz Orchestra versenyén, legutóbb pedig a Magyar Jazz Szövetség zeneszerző versenyén kaptam III. díjat. Az elmúlt években több darabot is írtam big bandre hangszerelve, sok időt töltöttem azzal, hogy minél jobban megismerjem a nagyzenekari jazz lehetőségeit is.

Lukács Márton

  • Irk Réka / Jazz.hu: Úgy látom, a fúziós zene érdekel. Az Ineffable nagyon a populáris felé mozdult el, miután kiléptél tőlük, míg a saját zenekarod a mainstreamhez van közelebb, azok a hatások érvényesülnek a kompozícióidban, de a mai elektronikai hangzást sem hagyod ki. Mi a legfontosabb számodra a zeneszerzésnél?
  • Lukács Márton: A legfontosabb szerintem az, hogy valami egyedit tudjak létrehozni, megtalálni egy saját hangzásvilágot, akár hangszínben, kompozíciós technikában, játékban.
    A zene sok szegmense érdekel, jazzen kívül foglalkozok kortárs komolyzenével, elektronikus zenével és zenei produkcióval, utómunkával is. A saját projektjeimben ezek találkoznak: a szólóprojektemben (és az élő live set megvalósításában) a jazz/improvizáció és elektronikus zene, sound design, a trióban pedig inkább a komolyzene, neo-soul hatások érvényesülnek. Ugyancsak fúziós jazzt játszunk például a Jurisits Tamás Grouppal vagy a Lawn Dogs-szal, az ilyen zenék tényleg közel állnak hozzám.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: A Still Searching lemezed rendkívül közönségbarátnak érzem, kellemes hallgatni, abszolút a harmóniákra törekszel, miközben a tartalom is megvan benne. Kik szerepelnek még a lemezen?
  • Lukács Márton: Igen, általában a harmónia vezeti ezeket a kompozíciókat, még a komplexebb ritmusok/dallamok mellett is. Siklós Kornél dobol és Suke Sándor nagybőgőzik, a darabjaimhoz mindketten hoztak a saját világukból, amiből létrejött a trió hangzása.

Lukács Márton

  • Irk Réka / Jazz.hu: Milyen inspirációid voltak a lemezkészítésnél?
  • Lukács Márton: A lemezen lévő darabokat az utóbbi 3-4 évben írtam, más-más hatások alatt, így talán eléggé különbözőek. Ebben a projektben inspirált például, Brad Mehldau, Bill Laurance, Alfa Mist.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Hogyan tovább? Mik a terveid a közeljövőben?
  • Lukács Márton: A közeljövőben többek között a saját projektjeimmel szeretnék minél több helyre eljutni, itthon és külföldön, élőben játszani a már megjelent anyagokat. A trióval a Talentum Hungaricum program által még tavasszal fel fogunk venni egy új EP-t, 2-3 új kompozíciómmal. Ez és a tervek szerint egy újabb szóló anyag is megjelenik az év első felében. Ezeken kívül jelenleg dolgozom egy új zongoradarab-sorozaton, ami szintén idén lesz kiadva.

A következő koncertjei a triónak:

04.10 - Lukács Márton Trio - Zalaegerszeg      
04.16 - Lukács Márton Trio - MÜPA hangulatkoncert         
05.14 - Lukács Márton Trio - JAZZFEST BUDAPEST - IF Cafe

 

Fotó: Lukács Márton

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005