fbpx

Szeptember 9-én indul a 2. Hendrixfeszt. az Arena Gardenben. Ehelyett a már jól megszokott helyen, a Muzikumban!

Trafóban a Trypl

2021. augusztus 31.

A Trafóban Nagy-Britannia legfrissebb latin-jazz zenekara lép színpadra szeptember 11-én.

Másfél évtizedes hagyománya van immáron augusztus utolsó hétvégéjén a három napos jazzfesztiválnak a Müpában. Mostantól JazzTime nevén „fut tovább” a korábban New Orleans-Swing elnevezésű jazzünnep. Ahogyan azt a neves trombitás, Szalóky Béla találóan felkonferálta, ez lehetne, akár az első fesztivál is az új megnevezés alapján, mindenesetre várhatóan a műfaj modernebb stílusirányzatai felé is nyitnak majd a jövőben. Egy biztos: jazzre éhes telt ház volt a Fesztivál Színházban pénteken este.

Augusztus 27-én a Borbély Műhely adott koncertet Nagykanizsán. A Móricz Zsigmond Művelődési Házban tartott rendezvényen az együttes 2019-ben megjelent Grenadilla című lemezét mutatták be. Borbély Mihály különböző formációinak nagy rajongótábora van, így a teltházas koncert ezúttal is sokakat vonzott a nyárvégi estén.

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban szeptember 3-án, PÉNTEKEN 20:00 órai kezdettel bemutatja: Szakcsi Trió évadnyitó koncert

Idén sem marad el a Gödi Jazz Napok, csak szeptemberre költözött. A Tó Bisztróban várják a jazzkedvelőket 3 nap.

Somorjai Jazz Napok

2021. augusztus 27.

Idén már negyedszerre rendezik meg a SamariaJazz fesztivált a szlovákiai Somorján augusztus 27-én és 28-án.

Augusztus 21-én, szombaton a Bazilika főbejárata előtt felállított színpadon adott ingyenes koncertet a Mandoki Soulmates. A még a Covid idején szervezett, nemzetközi sikerű áprilisi online koncert után, Budapesten hallhatta először élőben a közönség a Németországban élő zenész-producer, Leslie Mandoki Bartók Béla zenei öröksége ihlette új albumát. A zenekarban olyan világsztárok léptek fel, mint Al Di Meola, Mike Stern, Bill Evans, Randy Brecker, Richard Bona, és a rockzenében hasonló hírnevet szerzett, törzsolvasóink számára talán kevésbé ismert Tony Carey, akik saját formációikkal külön-külön is teltházas koncerteket hoznak.

Tizenöt éven át rendkívüli népszerűségre tett szert a Müpa New Orleans Swingfesztiválja, amely augusztus utolsó hétvégéjén a tradicionális jazz irányzataival várta a minőségi szórakozásra vágyókat. 2021-től a fesztivál új néven, kissé tágabb stíluskínálattal, de változatlan igényességgel jelentkezik. A JazzTime augusztus 27-28-29-én indul hódító útjára.

80 éves korában meghalt Charlie Robert Watts, aki 1963 óta a The Rolling Stones dobosa, de a jazzhez fűződő viszonya is jelentős volt. A rock zene hozta meg neki a hírnevet, de a jazz volt a szenvedélye.

Augusztus 27-én jazznappal zárják a nyarat a győri jazzkedvelők a Harmónia Jazz Udvarban. Három fellépő zenekar tagjai a hazai jazzélet kiválóságai.

Érden idén már a 7. Jazz Fesztivállal örvendeztetik meg a műfaj kedvelőit. Tavaly az NKA és a Köszönjük Magyarország segítségével került megrendezésre ez a zenei seregszemle. Az idei négynapos jazzfesztivál nem jöhetett volna létre a motorok és hajtásláncok fejlesztésével foglalkozó AVL Hungary Kft. nélkül. Rajtuk kívül még két kisebb érdi cég adott anyagi támogatást.

Szavazz a BJC-re

2021. augusztus 22.

Ma még lehet szavazni ma az International Visegrad Fund kiírására a Facebokon.

Rövid, személyes megjegyzéssel kell kezdenem: amikor nemrégiben a kezembe került Stephan Micus új lemeze, némileg meglepődtem: azt hittem, már visszavonult. Utoljára a 80-as évek végén hallgattam a zenéit ECM-nagylemezekről, azóta elvesztettem a nyomát, s régi lemezeit se hallgattam újra. Három évtizede, fiatal felnőttként bizony elvarázsolt a német muzsikus egyszemélyes egzotikus világzene-együttese, különösképp a The Music of Stones album (1986), melyen – kissé egyszerűsítő fogalmazásban – köveket ütögetett az ulmi katedrálisban, és mi, hallgatók hol harangoknak, hol kő xylofonoknak, hol pedig egyszerűen csak rezonáló köveknek hallottuk, ami szólt.

Vukán György a magyar művészet olyan kiemelkedő alakja, akinek sokoldalú munkássága szinte páratlan a hazai zenei életben. Aki kicsit is tájékozott az általa hagyott zenei örökségben tudhatja, hogy munkássága egyáltalán nem csak a jazz műfajban volt kiemelkedő, mégis talán ennek révén ismerik a legtöbben…

1. oldal / 3
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005