fbpx

A furcsa nevű muzsikusra már 2007-ben felfigyeltem, amikor is megnyerte a Thelonious Monkról elnevezett jazzverseny trombita kategóriáját. Debütáló albuma a Fresh Sound kiadónál jelent meg, majd felfigyelt rá a Blue Note elnöke, Bruce Lundvall, így2011-ben már első Blue Note lemezét ismerhettem meg. Második BN albumáról már kritikát is írtam a Gramofon 2014. nyári számába. És íme, itt a hatodik Akinmusire album (az ötödik BN), amiről ugyancsak módomban áll nyilvánosság előtt kifejteni véleményemet. 

Magyar-lengyel alkotói együttműködést támogat a Waclaw Felczak Alapítvány.

Most kaptuk a hírt a Szabó Gábor-díjas Egri Jánostól, hogy az általa kitalált és szorgalmazott jazzbőgő versenyre támogatást kapott a Magyar Jazz Szövetség.

Már csak két napja maradt annak, aki regisztrálni szeretné az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesületbe új hangfelvételeit.

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban február 26-án, PÉNTEKEN 17 órai kezdettel bemutatja ONLINE koncert: Borbély Balkan Jazz Project 

Barcza Horváth József nagybőgős, basszusgitáros, a Rajkó-Talentum konzi tanára lett a MagyarJazz közönségszavazata alapján a legjobb bőgős, de basszusgitárosok között is bekerült a legjobb három közé.

Jazz elvitelre – IF

2021. február 23.

Az iF jazz kávézó már több mint 10 éves múltra tekint vissza. Januárban indította a Jazz elvitelre sorozatát. Hofi, a kávézó vezetője úgy gondolja, hogy amíg tart a bezártság, addig is kell az önfeledt kikapcsolódás, hogy a napi gondokat elűzzük.

A zenésznek a zene nem csak hivatás, kenyérkereset vagy megszállottság, de mindenek felett örömforrás. A MagyarJazz újabb sorozata keretében munkatársunk, Pallai Péter kérdezi a magyar jazzvilág nagyjait, mi az a tíz zenedarab, amit a legszívesebben hallgat saját épülésére, amikor éppen nem szakmázik? 

Idén is kiosztották a Lakatos Ablakos ösztöndíjat, amit még 15 éve hozott létre a Jazz Szövetség László Attila elnöksége alatt. Ahogy már megszokhattuk, online jelentették be, a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében a nyertesek neveit.

2013. október 10-től 12-ig tartott a harmadik brit – magyar klubközi jazz fesztivál, amelyet a Harmónia Jazzműhely szervezett a londoni Magyar Kulturális Központ közreműködésével és – bőkezű magántámogatók segítségével – javarészt finanszírozott is a legendás londoni 606 Clubban.

Az utóbbi idők egyik legérdekesebb CD-je az a kiadvány, amelyet Harcsa Veronika, Anastasia Razvalyaeva és Fenyvesi Márton jegyez. Nem jazz lemezről van szó, ezt előre kell bocsátani. Még akkor sem, ha Harcsa Veronikát jazz énekesként, Fenyvesi Mártont pedig jazz gitárosként ismerjük, és az is igaz, hogy a Debussy NOW! című CD-jük darabjaiban fel-feltűnnek jazzes elemek és fordulatok, pár hangból álló mikro-improvizációk. 

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban február 19-én, PÉNTEKEN 17 órai kezdettel bemutatja ONLINE koncert: Tálas Áron Trió feat. Varga Dávid

A múlt hét végén háromnapos konferencián vettek részt a Zeneakadémia Jazz Tanszékének tanárai közül öten. A brüsszeli székhelyű AEC (Association Européenne des Conservatoires, Académies de Musique et Musikhochschulen) rendezésében megvalósuló online konferencia a pop és jazz-zene, valamint a nép- és világzene helyzetét és oktatásban történő összekapcsolódásának elősegítését volt hivatott előadásokkal, workshopokkal és konferenciabeszélgetésekkel elősegíteni. A konferencia neve The AEC Pop and Jazz Platform Meeting 2021 volt.

Dudás Lajos 80

2021. február 18.

A több mint félévszázad óta Németországban élő muzsikus hatvan éven át volt a pódiumon. Sokoldalú tevékenysége során mindig hangsúlyozta magyarságát és ez a művészetében is tetten érhető volt. Számos magyar kompozíciót tűzött műsorára, saját szerzeményeiben is felbukkantak a magyaros motívumok.

A JazzFilm rovat iránti érdeklődés jelzi, a MagyarJazz olvasói örülnek, ha tovább írjuk a jazz és a mozi találkozásainak történetét. Eddig a friss kínálatból válogattunk, de a múlt is egy aranybánya a témában. Most például egy régi gyöngyszemet választottam. A film remek, a jazz pedig, ami szól, igazi kuriózum. Miles Davis az egyik termékeny és innovatív korszakában komponálta. Szóval biztosra mehetünk, a siker garantált.

1. oldal / 3
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005