fbpx

71 éves korában elhunyt tragikus hirtelenséggel a Pernye András-díjas Kármán Sándor. A nevéhez sok minden kapcsolódik, mint a Ceglédi Dobmúzeum, ahol több évtizedes szenvedélyes gyűjtésének eredményeként jöhetett létre a 20. századi ütőhangszerek történetének bemutatója, és ahol ritkaságok is találhatók, mint Peter Erskin amerikai jazzdobos hangszerkiállítása, ahol a dobja és más hozzá kapcsolódó tárgyak is láthatók.

OUD VARÁZS

2021. október 30.

A pandémia miatt idén három őszi hónapra elosztva került megrendezésre az elmúlt öt évben tavasszal kezdődött GetCloser Jazz Fest. A szeptemberi nyitányon két egymást követő napon a szép hagyományokat folytatva, a jazzvilág elismert sztárjai előtt a hazai jazz fiatal generációhoz tartozó tehetségei, és a már befutott, méltán rangos díjakkal elismert művelői is közel hétszáz fős közönség előtt játszhattak. Szeptember 27-én először Karosi Júlia, majd Shai Maestro lépett fel zenekarával, másnap Dresch Mihály kvartettje után a BJC-ben is fellépett Per „Bass Viking” Mathisen és Mogyoró Kornél a vietnámi származású Nguyen Lé gitárossal és az angol Gary Husband dobossal kiegészült új formációjának bemutatkozó koncertjét láthattuk. Októberben folytatódott a fesztivál, a gitáros Jacob Bro Mark Turnerrel, Jorge Rossival, és a kevésbé ismert Thomas Morgan bőgőssel felálló kvartettjének koncertje elmaradt, így az előtte hirdetett Párniczky András Quartet fellépése is meghiúsult, viszont négy nap múlva, vasárnap újabb világsztár érkezett a MOMkult színháztermébe. Az arab-andalúz zenét a kortárs jazz harmóniáival ötvöző Anouar Brahem kvartettjével adott emlékezetes koncertet.

A Magyar Jazz Ünnepét szeptember végén és október elején ünnepeltük, ahol kitűnt egy  fiatal énekesnő, aki a Bartók Konzi diákja.

2019 év elején indította útjára a Magyar Jazz Szövetség a nagysikerű Jazz Generáció sorozatát, ahol a már befutott, nagynevű jazz-zenészek és a még kezdők meséltek pályájukról. Persze a zene sem maradhatott el.

Hétfőn harmadik alkalommal került megrendezésre a fiatal, 30. életév alatti magyar állampolgárságú szaxofonosok részére meghirdetett Csepregi Gyula Szaxofonverseny. A délután 3 órakor kezdődött döntőbe öten jutottak, de az LFZE hallgatója, Veininger Kristóf betegsége miatt kénytelen volt lemondani a részvételt. Négyen viszont, a legidősebbel kezdve, Uher-Győrfi Bálint (27), Oláh Kálmán Jr. (23), Gergely Edvárd (21) és Papp Márton (18) feladta a leckét a három Jánosból, - Németh János, Ávéd János, Solti János - álló zsűrinek.

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban október 29-én, PÉNTEKEN 20 órai kezdettel bemutatja: Gitármágia:  László Attila & Juhász Gábor & Gyárfás István

BREAKING NEWS! A III. Csepregi Gyula szaxofonverseny döntőjébe öten jutottak, de Veininger Kristóf betegség miatt nem tudott fellépni.

A fúzió szépségei

2021. október 25.

A Mike Stern / Bill Evans zenekar Pécsett kezdte európai turnéját, a hétfői Kodály Központban adott koncert után kedden a GetCloser szervezésében Budapestre érkezett. Október végi koncertkörútjuk pénteken Csehországban folytatódott, Prerov és Ostrava után Szlovákiában Pozsony, majd Németországban Drezda következett, végül Dániában, Horsholm városában ér véget. Az első állomások meghatározhatják az egész turné hangulatát. A tízéves jubileumát ünneplő Kodály Központból kellemes élményekkel feltöltődve távozhattak, és ez még fokozódott, mikor másnap este nyolckor meglátták a MOMkult hivatalos adatok szerint a 400 m2-es, hatszázötven ülőhelyes színháztermének alsó és felső karéját csaknem megtöltő közönséget. Mike Stern, Bill Evans, Tom Kennedy és Nicolas Viccaro a fővárosban is tomboló, két ráadást hozó sikert aratott.

„Nem számít, hol vagy, kivel játszol, mit értél el, soha ne legyél elégedett. Ha túl magabiztos vagy, akkor valami nincs rendben.”

Marcin Wasilewski a lengyel jazz élet egyik különleges figurája. Zongorista. Az 1990-es évek elején lépett a lengyel jazz színpadára. Szó sem volt berobbanásról. Ahhoz túlzottan sok ma is Lengyelországban a fiatal és rendkívül tehetséges zongorista, hogy egyetlen muzsikus teljes mértékben magára tudja irányítani a közönség figyelmét.

Ifjú  jazzmuzsikusok  emlékezése  Armstrongra  kettős  jubileuma  kapcsán. Természetesen Armstrong szülőhazájában is felfigyeltek arra, hogy ebben az évben emlékezünk meg a nagy jazzikon születésének 120-ik, és halálának 50-ik évfordulójáról. (Ezt mi is megtettük mind saját honlapunkon, mind pedig a Gramofon c. folyóirat nyári számában.) Nos, ebből az alkalomból készült ez a lemezalbum, amelyen ifjú New Orleans-i jazz-zenészek tisztelegnek nagy elődjük előtt.

Hofecker Dániel jazztrombitás 2008-tól három évig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult, majd a diploma megszerzése után tanulmányait a Kunst Universität Graz-on folytatta. Idén nyár végén megnyerte a Barga Jazz Fesztivál Big Band Zeneszerzőversenyét, majd a múlt héten Prágában harmadik helyezett lett egy másik nemzetközi zeneszerzőversenyen. Augusztus végén a hamburgi NDR Big Band felhívására hangfelvételre kapott meghívást, ahol több mint 200 jelentkező közül választották ki négy zeneszerző társával együtt.

Október 20-án, szerdán mutatják be kompozícióikat azok a kis jazzformációk, akik a Müpa Zeneműpályázatán ebben a kategóriában tavaly december közepén nyertek. A díjazottak között van Tzumo és Jónás Rezső is.

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban október 22-én, PÉNTEKEN 20:00 órai kezdettel bemutatja: Kanizsa Georgina és a Cseke Gábor Trió / “Vocalese”

A MagyarJazz egyik állandó tudósítója Halász Gyula, aki már nemcsak a nagykanizsai jazz eseményekről, koncertekről, hanem a zalakarosi jazz fesztiválról tájékoztatja az olvasóinkat. Úgy tudjuk, hogy gőzerővel zajlik a jövő évben 50. évébe lépő kanizsai jazz klub megalapításra szervezendő program előkészítése. Ennek apropóján tettük fel kérdéseinket a rendezvény  főszervezőjéhez. Van még olyan jazz klub Magyarországon, ahol 50 éve rendszeresen szól jazz?

1. oldal / 3
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005