fbpx

Csapó Krisztián harsonás a BJC Big Bandben és még sok-sok formációban lép fel. KRIZ névre hallgató együttese igazi ritkaság, 4 fúvós is szerepel az összeállításban. Az A38-on lépnek fel augusztus 10-én, meglepetés vendéggel.

A Müpa kiírása után, az NKA is pályázatot írt ki alkotói támogatásra, melynek beadási határideje augusztus 3. éjfél.

¡VIVA Afrocando!

2020. július 29.

Múlt héten két egymást követő napon Elsa Valle zenekarával mindkét nemzetközi hírnevű budapesti jazzfellegvárban fellépett. A fővárosi mini turné csütörtökön a BJC-ben kezdődött és pénteken az Opus Jazz Clubban fejeződött be.

People familiar with the Hungarian jazz scene and its historical background would reply to the question above: a lot, indeed. Béla Szakcsi Lakatos has been the only Artist of the Nation  jazz musician to date, which is the highest state award for a performing artist.

Ezen a hétvégén, tehát július 31. és augusztus 2. között két helyen is várják a jazz szerelmeseit sok-sok jazz-zenével.

A zenésznek a zene nem csak hivatás, kenyérkereset vagy megszállottság, de mindenek felett örömforrás. A MagyarJazz újabb sorozata keretében munkatársunk, Pallai Péter kérdezi a magyar jazzvilág nagyjait, mi az a tíz zenedarab, amit a legszívesebben hallgat saját épülésére, amikor éppen nem szakmázik?

Celebration 20 & 10

2020. július 27.

A fennállásának jelentős évfordulóit mindig méltó környezetben ünneplő Balázs Elemér Group huszadik születésnapi, és egyúttal tizedik stúdióalbumát bemutató koncertjét ezúttal a főváros, de talán Európa legszebb szabadtéri helyszínén, a Várkert Bazár Öntőház Udvarában tartotta. Aggodalomra csak az előző napok rendszeres zivatarai adhattak okot, de csütörtökre szerencsére az eső kieste magát, kitisztult az ég, és ragyogó időben, teltház előtt léphetett színpadra a zenekar.

Májusban írt ki pályázatot az NKA a vészhelyzet miatt, koncerteket pótló, közönség nélküli felvétel készítésére és bemutatására. Magyarul egy-egy zenekarról videós felvétel készülhet, melyet egy választott intézmény honlapján, Facebook oldalán, egyéb online felületein tud bemutatni a nyertes pályázó, majd 1 hét múlva a zenekar is jogot kap rá, hogy a saját felületein reklámozza, megossza saját rajongó táborával.

Dinner party

2020. július 25.

Az album július 10-én jelent meg, elég friss tehát, bár 2019 végén rögzítették  a  Los  Angeles-i Chalice Stúdióban. Hét szám található a vinyl lemezen cirka 23 perc játékidővel, így praktikusan játszható rádióban is. Korábban kihoztak két klipet, ezek elég népszerűek a közösségi oldalakon. A Dinner party egy új formáció, a modern crossover szupergroupja, mely bemutatkozó lemeze címéül a csoport nevét választotta.

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY sajnos még nem a Budapest Jazz Clubban, 2020. július 25-én, SZOMBATON!20 órai kezdettel bemutatja:  Tzumo - Pluto  karanténkoncertje

Ez a félév az egyetemen is rendhagyó módon zajlott, ahogy minden iskolában. A helyzetet súlyosbította, hogy a karantén elrendelése, éppen az egyetem legsűrűbb életszakaszában következett be, amikor is teljes gőzzel zajlanak az év-végi vizsgák, szigorlatok, zenekari bemutatók, diplomakoncertek, államvizsgák, felvételi vizsgák.

A lemez címe (Nyílt vizek) talán arra utal, hogy a korongon hallható hét kompozíció (melyek között két népdalfeldolgozás is akad) olyan senkiföldjén, stiláris határhelyzetben fogant, ahonnan, mint a nyílt tengerről, bármerre elindulhatunk értelmezésünkkel. Tudván, hogy Süle László sokoldalúan képzett jazz-zenész, valamint azt is figyelembe véve, hogy a 2020 februárjában Helsinkiben felvett lemezt Binder Károly kiadója jelentette meg, és Binder társproducerként is bábáskodott az album felett, hajlunk rá, hogy jazzlemeznek nevezzük a kiadványt. Igen ám, de a szerzemények egy részének karaktere, illetve Senni Eskelinen és hangszere, az elektroakusztikus kantele domináns szerepe a lemezen inkább a produkció crossover vagy világzenei jellegét és gyökereit hangsúlyozza. Megint más kompozíciók vagy azok részletei egy harmadik irányba, a kortárszene felé mozdítják el a hallottakat.

Tavaly július elején lépett fel a Budapest Jazz Clubban a Nexus Lineup. „rég hallottam pályájuk elején álló muzsikusoktól ilyen kerek, a klasszikus formákban hívő, szívvel-lélekkel előadott műsort” – írta Zipernovszky Kornél a koncertjükről.

A zenésznek a zene nem csak hivatás, kenyérkereset vagy megszállottság, de mindenek felett örömforrás. A MagyarJazz újabb sorozata keretében munkatársunk, Pallai Péter kérdezi a magyar jazzvilág nagyjait, mi az a tíz zenedarab, amit a legszívesebben hallgat saját épülésére, amikor éppen nem szakmázik?

A DownBeat etalon a jazz világában. Az 1934-ben Chicagóban alapított magazin kezdetben havonta, majd félhavi rendszerességgel megjelenő kiadványai milliókat vezetettek be a jazz világába. Az archív példányokból nyomon követhetjük a swing korszaktól a jazz történetét, meghatározó művészeinek életútját, és az új irányzatok születését. A világ legtekintélyesebb jazzmagazinja csaknem a kezdetektől helyt adott olvasói véleményének is, sőt év vége felé szavazásra hívta őket. Ebből alakult ki az azóta is a decemberi számokban megjelenő „readers poll”. Jóval később, az ötvenes években a havi megjelenéshez visszatért magazin augusztusi számaiban az adott év legjobbnak ítélt muzsikusairól, zenekarairól, és a mikrobarázdás lemezek elterjedésével az „év jazzlemezéről” már a szakújságírók is szavazhattak. A 68 évvel ezelőtt indított „critics poll” hamar népszerű lett mind a zenészek, mind az olvasók között. 

1. oldal / 3
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005