fbpx

„Együtt lenni egyszerűen jó!” - így szól a 22. fesztivál mottója, melyen a zene széles spektruma szólal majd meg komolyzenétől népzenéig és a jazzig. Az Izraelből New Yorkba költözött, és nemrég a BJC-ben Németh Ferenc triójával fellépő kiváló gitáros Gilad Hekselman ezt válaszolta, mikor dallam centrikus gitárjátékáról kérdezték: „A melodikusság sok izraeli zenészre jellemző. Ez olyasvalami, amit én is keresek a zenében. Szerintem ez azért van, mert az izraeli popzene is nagyon melodikus, és mivel mi ezen nőttünk fel, szeretnénk ezt beépíteni a saját zenénkbe is. Vágyunk a dallamosságra, az érzelemre.”

A Szabó Gábor-díjas Elek István a magyar zenei élet nagy formátumú szaxofon-művésze, klarinétosa, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének legendás mestere, egyetemi tanára, a Magyar Jazz Szövetség vezetőségének tagja. A jazz, rock és a pop legmagasabb kvalitású formációinak zenekari tagjaként, vendégszólistaként a magyar zenei élet legszélesebb spektrumán mozog évtizedek óta, erről a Tea zenekarral kapott eMeRTon-díja is árulkodik.

Azzal indult a csütörtökön a BJC-ben előzetes formában bemutatandó lemez története, hogy Oláh Tzumó Árpád a zongorán, otthon a kottái között ráakadt egy Methenyre.

Az afrikai-amerikai dokumentumfilm-készítő, Stanley Nelson aprólékos műgonddal, lendületes szerkesztéssel, lenyűgöző vágás-technikával és kiváló zenei érzékkel nyúlt hozzá a témához. Kivételesen érdekes hangfelvételekre tett szert, amelyeken az ikonikus trombitás önmaga beszél életéről, érzelmeiről és a zenéről.

Igazán nagyívű és minden összetevőjében változatos lemezzel rukkolt elő a SZEEG Quartet. A Szapudi István és Eichinger Tibor gitárosok, valamint Eged Márton basszusgitáros és Gavallér Csaba dobos által alapított négyes tagjai nem csak nevük kezdőbetűivel járultak hozzá közös formációjuk sikeréhez, hanem tetten érhető mind a négyük zenei világa a lemezen. A „Screams and Dreams” sokszínűségének záloga ugyanakkor nem csupán négyük szerzői és előadói egyéniségének összességében rejlik, a két szólista merőben eltérő zenei attitűdjének tudatos reflektorfénybe állítása éppen ilyen esszenciális jelentőségű a kiadványon. A több, mint egyórás anyag – ami, ismerve a jelen fogyasztói szokásokat, kifejezetten hosszúnak számít – egyfajta kordokumentumként szolgál, hiszen többen a zenekarból már régóta játszanak együtt különböző formációkban, a lemez pedig hű lenyomata a quartet máig kialakult sajátos világának.

A hatnapos Érdi Jazz Fesztivál szeptember 10-én kezdődik. A jazzfesztivált 5. éve rendezik meg az Érd MJV Önkormányzatának köszönhetően, az Érdi Napok programsorozat részeként. Lesznek fiatal és tehetséges zenészek, jól ismert zenekarok, szombaton ismét egy új jazz-stílust kerül bemutatásra. Pénteken és vasárnap pedig visszatérnek - egész más felállásban - azok a jazz-zenészek, akik az előző négy évben a legnagyobb közönséget vonzották. Ráadásul vasárnap a magyar jazz nagy generációjának zenészei fognak játszani.

30. alkalommal rendezik meg Budafokon a fesztivált, ahol a bor és pezsgő különlegességek mellett zenei koncerteken is részt vehetnek az odalátogatók. A kétnapos fesztivál ingyenes, és nemcsak pop zenekarok, de jazzt játszó formációk is fellépnek különböző helyszíneken.

Pallai Péter interjú-sorozata a magyar jazzvilág meghatározó zenészeivel.

Az MCA Recordings társaság 1992-ben egy nagyszerű gyűjteményes albumot adott ki, mely 3 CD-ből áll, és Count Basie és zenekarának 1937 és 39 között a Decca lemeztársaságnál készített felvételeit tartalmazza. A kollekció címe: Count Basie: The Comlete Decca Recordings, és 3-611 számmal jelent meg. 

A Müpa augusztus 20-án már 17 órától több színpadon is várja a jazzt kedvelőket. Többek közt a tizenkettedik Jazz Showcase közönségdíjasa, a Szczuka Panka Quintet is fellép. A Budai Várban, a Mesterségek Ünnepén is több jazz koncert lesz,-  de nem ingyenes, - ahol már augusztus 19-én hallhatjuk újra Chris Pottert. De Debrecenben is lesznek jazz koncertek.

Jazz concert review by Keith J. Taylor

A kiváló fuvolista és szaxofonos elkötelezett híve a műfajnak, és rendszeresen jelentkezik új projektekkel.

A Freedom Trio a BJC-ben

2019. augusztus 15.

Igazán ütős formáció lépett fel a Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat keretében kedden este. A koncerten Chris Potter, Gilad Hekselman és Németh Ferenc a mai mainstream egyik karakteres vonulatát reprezentálta. Már megszokhattuk, hogy ha az esti programba egy laza és izgalmas jazzkoncert illik éppen, a Hollán Ernő utcába bátran betérhetünk. A BJC a magyar jazz fontos helyszíne: a zenészeknek rendszeres fellépési lehetőséget és a kísérletező műhelymunkához teret biztosít, mecénási tevékenységük is dicséretes. A nézőtér meg is telt jazzkedvelőkkel, zenészekkel és néhány kíváncsi szakíróval, hiszen a modális jazz modern interpretációját hallhattuk a New York-i klubokban sokat foglalkoztatott muzsikusoktól. Ütős volt azért is, mert a jazz Mekkájában élő kiváló dobos, Németh Ferenc ebben a konkurenciában is eredeti technikával rendelkezik, ezért az ottani szaksajtó a dobos elitben tartja számon. Mi pedig már jól ismerjük, így természetes, hogy a három zenész a BJC Fb oldalára feltöltött rövid videós meghívására rábólintottunk.

Pallai Péter interjú-sorozata a magyar jazzvilág meghatározó zenészeivel.

Egy nem mindennapi felállásban hallhatjuk Németh Ferit játszani ebben az évben - gitár-szaxofon-dob trióval ad koncertet a Budapest Jazz Clubban augusztus 13-án kedden. A társai ezen a rendhagyó koncerten, a szintén magyar szálakkal rendelkező Chris Potter szaxofonos lesz, akit ugyancsak évente párszor hallhatunk magyar színpadokon, valamint a New York-i jazz szcéna egyik legkeresettebb gitárosa, Gilad Hekselman, aki legutóbb szeptemberben lépett fel a ZuperOctave-val a BJC-ben.

1. oldal / 2
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005