fbpx

Jazz, vagy amit akartok

2020. február 29.

A győri Rómer Jazzklub negyedik évadjának nyitó koncertje igazán pazarul sikerült. Szerdára az okkultizmus jegyében egy délibábszakértőt vártunk. A hely nevezetes arról, hogy szeret szubkultúrákat kiszolgálni. A telt ház annak is szólt, hogy az ígéret szerint a guru a téma társszakértőjével érkezik. Berki Tamás a Minden Délibáb című közös albumuk „one-man band”-jét hozta magával erre az estre: Sárik Pétert.

Március 4-e és 7-e között rendezik meg a V4 Jazz Fest nevű négy országra kiterjedő fesztivált.
A fesztiválon résztvevők 4 városban fogják előadni produkcióikat, Budapesten, Prágában, Krakkóban és Somorján.

A GetCloser JazzFest jövő héten kezdődik. Március 4-én egy kevésbé ismert osztrák zenekar nyitja a fesztivált, ám másnap, március 5-én csütörtökön három jól ismert jazz-zenésszel találkozhatnak, akik ellátogatnak a MoM-ba. Ezen az estén két zenekar fog fellépni, egy duó és egy trió. Az első Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint közkedvelt duója, a második Lukács Miklós új nemzetközi triója.

A Nagy Elődök c. sorozatban Pallai Péter remélhetően közérthető szövegekkel és youtube illusztrációkkal mutatja be a jazztörténet stílusformáló szólistáit a különböző hangszereken (zongorával kezdve) a kezdetektől egészen a 70-es évekig. Olyanok is szerepelnek az összeállításokban akiket elkerült a világhír, noha megérdemelték volna.  A zenei illusztrációkat a youtube-ról válogattam, hogy a legszélesebb körben hozzáférhetőek legyenek. Általában ezek a darabok a Spotify-on is fellelhetők, ha csak nem jelzem az ellenkezőjét.

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban 2020. február 28-án, pénteken 20 órai kezdettel bemutatja: Lakatos Ágnes Special Zone

Ezzel a névvel választhat-e valaki más pályát, mint hogy énekesnő legyen?  A templomi orgonista nagymama, a család „first lady”-je egy „jazz-me-uh”-val nyújtotta át pici unokájának az ajándékát anno, mert ő nem játszhatott kedvére bluest és jazzt. Így kell egy klasszist pályára állítani.

Sárik Péter jazz-zongorista, zeneszerző egyike hazánk legkedveltebb zongoristájának és egyike, aki csak a zenélésből él. Itthon és külföldön is teltházas koncerteket ad. Rendszeres fellép Erdélyben. Nagy sikerrel koncertezik Beethoven- és Bartók-feldolgozásokkal. De Berki Tamással közös estjük is nagyon sikeres. Ezenkívül a Budapest Jazz Clubban van egy minden hónapban jelentkező műsora a Sárik Péter Triónak, ahova mindig más zenészt hívhat meg. Ami még kiemelendő és a fiatalok számára példaértékű, ahogy saját magát menedzseli a zongorista.

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban 2020. február 25-én, kedden 20 órai kezdettel bemutatja: Jazz-Csillagvizsgáló - énekesek

A furcsa címet azért kapta ez a dolgozat, mert a lemez címe is „4 Wheel Drive” (röviden 4WD), ami ugyebár a négy-kerék meghajtású jármű megnevezése. De, mint az a kísérőszövegből kiderül, a kvartettet alkotó vezető jazzmuzsikusok egyúttal nemcsak zenekarvezetők, de ezzel a megnevezéssel szerepelnek mostanában – legalábbis, amikor ebben a formációban lépnek fel.  Ráadásul élő felvételen „hajtanak”, és nem is akárhogyan.

A legtekintélyesebb brit jazz szaklap, a Jazzwise márciusi számában jelent meg ez a roppant pozitív recenzió a jól ismert angol kritikus és szakíró, Stuart Nicholson tollából Gárdonyi László La Marseillaise című koncert albumáról. A kritikát munkatársunk, Pallai Péter ferdíttette, saját bevallása szerint, ugyanabban a szellemben rögtönözve, mint Gárdonyi László a szóban forgó koncerten. :)))

Dés András, hazánk egyik legjobb és legkreatívabb ütőhangszerese. Rengeteg formációban, formációval dolgozik együtt, nem csak a jazz területén. A jövő hét szerdán, február 26-án bemutatásra kerülő lemeze sem a hagyományos úton jött létre, sem a lemez helyszínét tekintve, sem a financiális konstrukcióját figyelembe véve.

Az alábbiakban közöljük Libisch Károly szakírónak, a Magyar Jazzkutatási társaság tagjának, az első Szabó Gáborról szóló monográfia szerzőjének tudósítását a Müpában február 8-án rendezett tanácskozásról. A szerző itt szerényen nem tért ki arra, hogy a Szabó Gáborról szóló előadás végén a kialakuló beszélgetésben éppen ő osztott meg értékes adalékokat a legendás gitárosról a résztevőkkel. Mint sokan tudják, Libisch évtizedek óta az úgynevezett fonetikus átírást használja, aminek lényege, hogy a külföldi eredetű szakszavakat a magyar nyelv kiejtési és toldalékolási szabályainak megfelelő - sok esetben fonetikus átírású - alakban használja. Így ebben a cikkben is a dzsessz szóalak helyett a dzsez-t, amely fonetikusan közelebb áll az angol kiejtéshez (de ez is csak közelíti azt, hiszen az igazi eltérés a magyarban nem létező magánhangzónál van). Méltányoljuk a szerző érvelését és következetességét e kérdésben, viszont – engedelmével – mi a magyarjazz.hu nevében is szereplő, természetesen általa sem vitatott írásmódot használjuk kéziratának közlésekor. (a szerk.) 

Rendhagyó Gospel koncert

2020. február 19.

Rendhagyó Gospel koncert február 24-én és 25-én, mely a keresztény kultúra fellegvárában, a Mátyás-templomban kerül megrendezésre. Két világ, két kultúra melynek közös pontja a zene, amit - az egyik fellépő művészt, Joan Faulknert idézve - „át kell engedni a lelkünkön”.

Pénteken indult tehetségbörze utolsó napján is fiatal zenekarok mutatkozhattak be a Müpa színpadain. Ismét ki kell emeljem, hogy minden nap a produkciók után, egyórás értékelésen vettek részt a zenekarok, ahol a magyar és nemzetközi zsűri tagjai részletesen analizálták az aznapi fellépők előadásait és tanácsokkal látták el őket. A mostani koncertbeszámolóban a vasárnapi fellépőkről lesz szó. Nemcsak leírást fognak találni egyes zenekarokról, hanem mivel mindenkinek más az ízlése, szerettük volna, ha azok is belehallgathatnak a zenekarok produkcióiba, akik nem értek rá az adott napon. Sőt, mini interjút is adtak a fellépők, így a gondolataikat is meghallgathatják a zenéik közben.

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban 2020. február 21-én, pénteken 20 órai kezdettel bemutatja: Borbély Balkán Jazz Project feat. Dresch Mihály

1. oldal / 3
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005