fbpx

A neves amerikai kritikus, Whitney Balliett nevezte a jazzt a meglepetés művészetének. A meghatározás pontosságának ékes bizonyítéka volt kiváló fiatal zongoristánk, Oláh Dezső fellépése a londoni jazz fellegvárban. Dezsőt parádés brit csapattal hozta össze a sors a szaxofonos Julian Siegel, a bőgős Calum Gourlay és a dobos Martin France személyében. 

Jazz-zene megismertetése, megkedveltetése gyerekkorban – ezt tűzték ki célul a Kokopelli Jazz Matiné programot elindító zenészek: Vörös Niki, Strausz Eszter és Vörös László. A gyerekek még sokkal befogadóbbak az újdonság iránt, élvezik a szabadságot, amit a jazz-zene ad.

Kerekasztal, könyvbemutató, filmpremier és koncert – négy elemből tevődött össze a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) november 21-én rendezett Szabados György emléknapja. Az elméleti kérdéseket, Szabados jelentőségének, életműve elhelyezésének kérdéseit boncolgató első két programról Zipernovszky Kornél írt tudósítást, az esti filmbemutatót és koncertet pedig Turi Gábor értékelte a Magyarjazz.hu számára. 

A Gramofon Könyvek sorozatban megjelent könyv fővárosi bemutatója december 2-án, 17 órakor lesz a Budapest Jazz Clubban (1136 Budapest, Hollán Ernő utca 7).

Mint a címben is utalok rá, a Hajdu Klára Quartet játéka azért különlegesen becses számomra, mert itt érhető tetten az a mára már majd’ elfelejtett játékmód, amelyben a melódia sincs száműzve, miközben az egész produkció abszolút korszerű és még swingel is. Tetszik tudni, hogy Ellington megmondta: „It don’t mean a thing, if it ain’t got that swing” azaz „Mit sem ér az egész, ha nincs benne swing”!

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik iskolájának gyűjt a Jazzation és egy Belgiumból érkező acapella együttes  a Jókai Klubban.

Hendrix 77

2019. november 24.

Jimi Hendrix 77 éves lenne a héten. Több fúziós zenekar is készül erre az évfordulóra.

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban november 29-én, pénteken 20 órai kezdettel bemutatja: Tóth Viktor & Bird Food Market

Eszter koncertjei minden alkalommal jókedvre derítenek, ami aztán napokig eltart.  Szerdán este az Opusban ismét bebizonyosodott a régi igazság, hogy az élőzene varázsa lenyűgöző, nem is beszélve arról, hogy a koncerteken sokkal inkább van mód és idő a darabok terjedelmes előadására, azaz remekül felépített szólókra és improvizációkra.

Branford Marsalis jó ideje fontos viszonyítási pont a mainstream jazzben. Idén letett az asztalra egy nagyon fontos új lemezt, fel is került a Grammy-díjra jelöltek közé a legjobb instrumentális albumok kategóriában. 

November 21-én adták át a 2019-es Junior Prima Díjakat a Müpában.

November 5-én a Miskolci Múzsa Díjat a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium jazz tanszaka kapta, a megyei Príma Díjat pedig a Miskolc Dixieland Band. A két díj között a kapcsolat egy zongorista, mégpedig Bundzik István, aki az előbbi intézmény oktatója és az utóbbi együttes zongoristája.

Felysa karácsonyi hangulatot teremt november 29-én a Budai Villaesték-sorozat első állomásán, a Barabás Villában. A New Yorkban és Budapesten felvett „Senses” albumát fogja bemutatni borkóstolóval és fotókiállítással egybekötött koncerten.

A 62. Grammy-díj átadása 2020. január 26-án lesz, de már kiadták a jelöltek névsorát. A 84 kategóriából nekünk csak a jazzhez kötődő előadók fontosak. Lássuk őket:

A napokban ismét ellátogatott hozzánk a kortárs amerikai jazzszcéna fekete gyöngyszeme, Lizz Wright énekesnő, aki tavaly áprilisban a 3. Get Closer Jazz Fest sztárvendége volt. Akkor azonban csak egy órát lehetett a színpadon, mert minden koncerten két együttes lépett fel. Ezúttal azonban szünet nélküli kétórás koncerttel örvendeztette meg rajongóit.

1. oldal / 3
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005