fbpx

A Guitar Madness tisztelgése Szabó Gábor előtt

2024. április 08.

A gitárosokban nem szűkölködő hazai jazz szcéna három jeles képviselője még 2018-ban hozta létre a szellemes névre hallgató Guitar Madness (azaz Gitár őrület) kvintett formációt. Az együttes vezetője, Gyárfás István, a népszerű Gyafi, aki a triumvirátusban „első az egyenlők között” és a Szabó Gábor-díj kitüntetettje már 2016 óta.

Guitar Madness

Gyafi tematikusnak mondható „projektjei” alkalmanként lemezre is kerültek, gondoljunk csak a Premecz Matyival készített „Organ Grinder’s Suite”-re, amelyen a legnagyobb Hammond orgonisták előtt rótták le tiszteletüket, vagy a „Cartoon Jazz”  c. korongra, amely viszont a méltán világhírű magyar rajzfilmek kísérőzenéjét örökítette meg – jazzben!  Ezúttal pedig a világszerte alighanem legnagyobb ismertségre szert tett magyar jazz muzsikus tiszteletére született „Hommage á Gábor Szabó” c. új albumról szólhatunk, amelyet két másik kiváló hazai jazzgitárossal, Rieger Attilával és Szalay Gáborral készített. (A ritmustandemben Soós Márton bőgőzik, és Cseh Balázs dobol.) Ha pedig már megemlítettem Gyafi néhány korábbi lemezét, akkor hadd hívjam fel olvasóink figyelmét két társának egy-egy olyan albumára is, amelyről mi is részletes ismertetőt publikáltunk. Ezek: a Rieger Rhodes Quartet „Long-Last Brothers” (2021. szept. 24.) és Szalay Gábor „The Dreamer” (2022. nov. 29) c. CD-i. 

Pista már korábban is megmutatta, hogy milyen nagyra becsüli Szabó Gábor munkásságát. Bizony a korán elhunyt gitárost pályája fénykorában a hazai rendszer agyonhallgatta, majd korai halála miatt nem lett igazán ismert hazájában, pedig ő mindig hangsúlyozta magyarságát, és amely kompozícióiban is megjelent. Kétszer (1974-ben és 78-ban) látogatott haza többé-kevésbé „hivatalosan”, majd hazajött – meghalni. (A Farkasréti temetőben /32/2-1-22/ alighanem e sorok írója a leggyakoribb látogatója sírhelyének. Látni kellett volna, mennyire meghatódott Charles Lloyd, amikor a Gábor sírjáról készített fotómmal megajándékoztam egyik koncertje után.)

 Nos, éppen az említett hallgatás miatt rendkívül nagyra értékelendő, hogy Gyafi barátunk már évek óta szorgalmazza Gábor kultuszának ébrentartását. Jellemző, hogy Szabó halálának 40. évfordulóján csak a Gyárfás trió tartott emlékkoncertet az Opusban ill. a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán.  (Az Opus-béli koncertről beszámoltunk 2022. március 6-án.)

Az itt tárgyalandó szvit jellegű, tematikus album már két lemezbemutató koncerten van túl. Az első március 6-án az Opusban volt és honlapunkon olvashatják Libisch Károly beszámolóját. (2024. márc. 20.) Károlyról azt mindenképpen el kell mondani, hogy bátran nevezhetjük Szabó Gábor legalaposabb kutatójának nemzetközi viszonylatban is! Már évtizedekkel korábban is könyvet írt Szabóról, 2021-ben pedig vaskos kötetben közölte Szabó Gábor bio-diszkográfiáját, amelyről részletes ismertetőt közöltünk 2023. január 8-án honlapunkon. De ne feledkezzünk meg az iF-ben március 28-án a lemezről szóló sajtótájékoztatóról és az azt követő lemezbemutató koncertről sem!

Guitar Madness

Tehát a „Homage á Gábor Szabó” c. album a legendás gitárművész pályájának zenei megfogalmazása. Ugyanis a kilenc darab időrendi sorrendben vázolja fel a magyar jazzikon életének legfontosabb állomásait… Gábor 1956-ban éppen húsz éves volt, jazzberkekben ismert figura, aki korábban már a félig titkos pesti jazz sessionök résztvevője volt. Még az 1955-ben forgatott „Egy pikoló világos” c. filmben is feltűnt – Kovács Gyula társaságában – a lelkes gitáros („Guitar Boy”). Azt világosan látta társaival együtt, hogy nem sok esélye van az általuk annyira szeretett jazz muzsika szabad művelésének, ezért a három jóbarát (Szabó, Garay Attila és Zágon Iván) a forradalom leverése után elhatározta, hogy „disszidál”. Ennek állít emléket a lemez – „Three Brothers” c. indítója. A találkozó a Keleti pályaudvar („East Railway Station”), ahol azonban csak hősünk jelent meg. A jazz szülőhazájába, az ígéret földjére történő eljutást idézi a negyedik – „Way to the Promised Land” c. szám. Az amerikai beilleszkedésről szól a „New World”, majd a hirtelen jött szédítő karriert jelképező „On the Top”.  De sok-sok csalódás következett (művészi pályáján és magánéletében egyaránt), ezt a magányosságot fejezi ki az „Alone”. A 70-es években történő hazalátogatásaira céloz a „Way Back Home”, majd az album címadója, a zenekarnak is nevet adó „Guitar Madness” zárja a „történetet”.

A lemezzel kapcsolatban elmondom még, hogy a három gitáros remek játékát nemcsak egyéni játékmódjuk alapján, de úgy is könnyű megkülönböztetni, hogy Gyafi középen, Rieger Attila a jobb oldalon, Szalay Gabi pedig a baloldalon szólal meg. Mondanom sem kell, hogy mindhárman a leginkább időtálló jazzgitár nagyságok irányvonalát követik (Wes Montgomery, Barney Kessell, Herb Ellis, Charlie Byrd, Joe Pass, Jim Hall). Élvezetes lemez, amely minden korosztálynak, és minden stílusirányzat kedvelőjének maradéktalan élményt nyújt!

(Egyelőre csak CD lemezt lehet vásárolni, az online zenemegosztókon nincs fent - a szerk.)

 

GUITAR  MADNESS    –   HOMAGE  Á  GÁBOR  SZABÓ     (Gyárfás – Rieger – Szalay)

  1. Three Brothers
  2. Guitar Boy
  3. East Railway Station
  4. Way to the Promised Land
  5. New World
  6. On the Top
  7. Alone
  8. Way Back Home
  9. Guitar Madness

Minden szám szerzője, hangszerelője és a felvételek rögzítője Gyárfás István.

Közreműködnek:

Gyárfás István, Rieger Attila és Szalay Gábor    gitár
Soós Márton    bőgő
Cseh Balázs    dob

 

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005