fbpx

Smooth! / Zolbert – Focus

2022. július 05.

Mindenekelőtt rend jellemzi Zolbert új CD-jét, a „Focus”-t. És ha már Zolbert lemezéről van szó, akkor egyértelmű, hogy a „Focus”-on hallható zene a smooth jazz műfajába sorolandó. (Megérne egyszer egy felmérést, hogy hányan szeretik itthon a smooth-nak nevezett irányzatot, már csak azért is, mert úgy tudni, hogy Amerikában például igencsak népszerű.)

Rendről volt szó az előbb, ami alatt a CD-n hallható felvételek teljesen világos és egyértelmű szerkezetét kell érteni. Nincsenek bonyolult struktúrájú darabok, de hát hogy is lehetnének, amikor a smooth – mint műfaj – éppen arra törekszik, hogy könnyen befogadható, vagyis populáris jellegű legyen, és hogy érzelmileg feltétlenül pozitív energiákat sugározzon. Zolbert jól kigondolt, frappáns témákat és hozzájuk illő, izgalmas refréneket talált ki, tudni kell, hogy egyébként ez az alkotói módszer a smooth lényege. Ezeket a témákat és refréneket variálgatja, hívja elő újra és újra, rövid improvizációkat iktatva közéjük. Nem nagy ívű, az egész játékot alapjaiban befolyásoló és meghatározó rögtönzések ezek, hanem olyanok, amelyek dallamvonalaikat tekintve végig szorosan igazodnak az adott szám témájához, és rendkívül melodikusak maradnak. Segíti a számok könnyebb befogadását a változatos hangszerelés is, a vendégként meghívott zenészek – például Balage, Kayla Waters, vagy Kim Scott, Adam Hawley, Peet, Oli Silk – pedig igazán színessé teszik a lemezen hallható muzsikát.    

Ahogy azt már korábban is megismerhettük, Zolbert szaxofonjátékát a „Focus”-on is abszolút tiszta sound jellemzi. Érezni Zolberten azt a magabiztosságot, amely a sokat tapasztalt session zenészek sajátja elsősorban, illetve azoké, akik igen sokféle formációban játszottak pályájuk során. Nem belemagyarázás, ha úgy érzi a hallgató, hogy ez a magabiztosság a „Focus” egyik cementező eleme. Persze nemzetközi értelemben komoly mezőnye van a smooth-nak. Nem véletlen tehát, hogy Zolbert zenéjében, illetve szaxofon játékában akár Kirk Whalum vagy mondjuk Grover Washington jr. hatását is felfedezhetjük. Egyébként ismeri Amerika Zolbertet. Ha másért nem, hát azért, mert „One” című, debütáló CD-jét az egyesült államokbeli JazzTrax rádiócsatorna az év tízedik legjobb smooth lemezének nyilvánította 2015-ben. Könnyen mondhatnánk most erre, hogy na lám, senki sem lehet próféta a saját hazájában, de ami a magyar smooth szcéna erősödését illeti, Zolbert igencsak jelentős szerepet visz ebben a folyamatban.

 

Eastern Deluxe Productions, 2022

 

  1. Budapest
    (Zolbert, P. Ferencz, M. Tóth)
  2. Something New
    (Zolbert, P. Ferencz, M. Tóth)
  3. Focus
    (Zolbert, P. Ferencz, M. Tóth)
  4. One Step Closer feat. Adam Hawley
    (Zolbert, P. Ferencz)
  5. Good Vibes Only feat. Balage
    (Zolbert, P. Ferencz, M. Tóth)
  6. Find The Light feat. Peet
    (Zolbert, P. Ferencz, M. Tóth)
  7. Free feat. Kayla Waters
    (Zolbert, P. Ferencz, M. Tóth)
  8. Back Home feat. Oli Silk
    (Zolbert, P. Ferencz, M. Tóth)
  9. Ocean Breeze feat. Kim Scott
    (Zolbert, P. Ferencz, M. Tóth)
  10. Julia
    (Zolbert, P. Ferencz, M. Tóth)
  11. Pacific Coast Highway
    (Zolbert, P. Ferencz, M. Tóth)
  12. Bonus Track:
    No Limit
    (Zolbert, P. Ferencz, M. Tóth)

 
Zolbert - soprano, alto, tenor & baritone sax, percussion, vocals
Péter Ferencz (Peet) - add. keyboards, synth bass, guitars, vocals, violin section, e. drums, percussion, effects & loops
Marcell Tóth - piano, rhodes, hammond, synths
Gábor Udvarhelyi - guitar (1-5, 7-12)
Martin Gudics - bass guitar (1-3, 5, 9, 12)
Dávid Szedlár - bass guitar (4, 6, 7-8, 11)
Marcell Gudics - drums (1-2, 4, 10)
Zsolt Nagy - drums (6-8, 12), additional drums (5)
Miklós Miklós (Mikee) - percussion (12)
Csaba Puskás - trumpet (12)
Krisztián Csapó - trombone (12)
Szabolcs Sári - trumpet, flugelhorn (2-4)
Johanna Lengyel - vocals (1, 8-9, 11)

 

 

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
29
31
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005